Vrkuta


U narodnoj medicini vrkuta se smatra jednim od najboljih lijekova protiv svih ženskih bolesti. Korisna je i za zarastanje rana, jačanje tkiva, liječenje kožnih infekcija i ugriza kukaca
Vrkuta (Alchemilla vulgaris) tradicionalno se smatrala ženskom biljkom zbog blagotvornog djelo­vanja kod menstrualnih tegoba (neredovitog ili preobilnoga krvarenja), bijelog pranja, spuštene maternice i hormonalnih tegoba. Preporučivala se za olakšavanje začeća, sprečavanje spontanih pobačaja i lakši poro­đaj. Nažalost, vrkuta se danas slabo istražuje, no potvrđeno je da djeluje kao sredstvo za stezanje i zgrušavanje, pa stoga može očvrsnuti tkivo i za­ustaviti krvarenje. Zato se i upotrebljavala kao oblog koji se stavljao na rane za pospješivanje zarastanja. Ispiranje čajem od vrkute također je preporučljivo nakon vađenja zuba zato što pospješuje zarastanje rane. Kod vanjske uporabe vrkuta pomaže u ublaža­vanju svrbeža i upalnih procesa, a upotrebljava se i u liječenju celulitisa (sta- filokokna infekcija kože), upale desni te ugriza kukaca. Francusko istraži­vanje 1986. pokazalo je da vrkuta sprečava pucanje elastičnog i vezivnog tkiva kože, što objašnjava upo­trebu te biljke u liječenju ogrebotina i usporavanju starenja kože. Mladi listovi vrkute, koji se razvijaju od travnja, mogu poslužiti za jelo. Od njih se pripremaju variva, juhe i salate. Obič­no se miješaju s drugim divljim povrćem. U mla­dim listovima ima mnogo vitamina C, a stariji su trp­ki i gorki, no prikladniji za sušenje i ljekovite čajeve. Cvjetovi, listovi i korijenje skupljaju se od svibnja do rujna pa se zatim suše na sjenovitu mjestu. Da biste uzgojili vrkutu, posijte sjeme u proljeće u vlažnu, dobro dreniranu zemlju na sunčanu mjestu. 
Vrkuta se ne preporučuje ljudima koji imaju kom­plikacija sa žuči, jetrima i želucem, kao ni onima koji uzimaju sredstva protiv zgrušavanja krvi. Trudnice i dojilje prije uporabe vrkute trebale bi se posavjetovati s liječnikom.


PROČITAJTE JOŠ: 

Primjedbe