Srijemuš


Biljka srodna luku i češnjaku nezaobilazan je dio proljetnih kura za čišćenje organizma, snižava povišen tlak i kolesterol te pomaže pri ovapnjenju arterija. Najbolja je svježa



Srijemuš ili medvjeđi luk (Allium ursinum) ima jak miris po češnjaku. Sušenjem, zamrzavanjem i dugim kuhanjem gubi ljekovite tvari. Svježe listove srijemuša u proljeće bi trebalo jesti na salatu u što većim količinama jer čisti organizam, suzbija proljetni umor, pomaže kod ateroskleroze i poviše­nog tlaka. Srijemuš djeluje slično češnjaku. Vrlo dobro utječe na želučani i crijevni sustav, izvanredno je djelo­tvoran protiv akutnih i kro­ničnih proljeva, nadimanja i grčeva, pa i kod zatvora stolice i glista. Smanjuju se i tegobe zbog smetnji srca i nesanice, želučane tegobe, ali i one izazvane ovapnje- njem arterija ili visokoga krvnog tlaka, primjerice, vrtoglavica, pritisak u glavi i tjeskoba.

Vino od srijemuša odličan je lijek za starije ljude s trajnim pojačanim izluči­vanjem sluzi u plućima i time izazvanim otežanim disanjem. Srijemuš raste po sjenovitim i vlažnim listopadnim šumama, pod grmljem te uz šumske putove i potoke. Često u bukovim šumama prekriva velike površine. Mladi i sočni listovi beru se tijekom proljeća (od ožujka do kraja svibnja), a u to se doba mogu kupiti i na trž­nicama. Lukovice se beru u kasno ljeto i jesen. Mogu se upotrijebiti jednako kao i češnjak. I listovi i sočne lukovice mogu posluži­ti kao ukusan, začinski dodatak juhama, jelima od mesa, salatama, umacima te varivima. Može se pri­premati slično kao špinat, a tada ga je najbolje pomi­ješati s listovima koprive. Kao pikantan začin mogu poslužiti i nezreli trodijelni plodovi s tri sjemenke koji su ljuta okusa, a pojavljuju se tijekom ljeta. Mladi listovi srijemuša slični su listovima đurđi­ce, mrazovca i čemerike. Sve tri biljke sadrže vrlo otrovne tvari. Pri berbi listova srijemuša može se na istom staništu, ponekad izmiješano s njima, naći puno sličnih mladih listova kozlaca.

Od srijemuša se otrovne vrste mogu raspoznati po tome što ne mirišu na luk.


PROČITAJTE JOŠ:

Vino od srijemuša

Srijemuš u maslinovu ulju


Primjedbe