Trputac


Uskolisni i širokolisni trputac najčešće se rabe kao lijek protiv kašlja i drugih bolesti dišnih puteva, korisni su kod sindroma iritabilnog crijeva, a djeluju i na zacjeljivanje manjih ozljeda
Širokolisni trputac (Plantago major) i uskolisni trputac (.Plantago lanceolata) imaju gotovo isto ljekovito djelova­nje koje je poznato već tisuć­ljećima. Rabili su ga drevni grčki i kineski liječnici, a u srednjovjekovnim knjigama
o    ljekovitom bilju ta se vrlo cijenjena biljka preporučivala za čak 24 različite bolesti. Obje vrste trputca rabe se u narodnoj medicini kao losioni i napici za rješavanje vanjskih problema, primje­rice, svrbeža i ispucane kože, posjeldina te drugih površin­skih ozljeda, ugriza kukaca ili upale očiju. U unutarnjoj uporabi trputac djeluje kao blago sredstvo za iskašljava- nje, a sluzi koje sadrži trputac ublažavaju upale sluznice, pa je izvanredan lijek protiv kašlja i bronhitisa. Također, može olakšati stanje kod astme, katara, laringitisa, fa- ringitisa i različitih alergijskih reakcija koje izazivaju pro­bleme s disanjem. Čini se da trputac ima i antibakterijska svojstva jer novija istraživanja pokazuju da ekstrakt trputca uspješno djeluje kod plućnih infekcija. Zbog trjeslovine djeluje kao adstringens, a zbog sluzi ublažava upale. Koristi se kod katara gornjih dišnih puteva, kod upale sluznice usne šupljine i ždrijela te kod sindroma iri­tabilnog crijeva. U narodnoj se medicini rabi za liječenje rana, često u mješavini s kamilicom, za ispiranje ili obloge. Smrvljeni listovi i sok iz listova sprečavaju nastanak oteklina i svrbeži kod uboda kukaca. Lišće trputca stavljalo se u cipele da ublaži žuljeve nastale dugim hodanjem. Svježi sok preporučljiv je i za proljetne kure, za “čišćenje krvi” i poticanje metabo­lizma. Zahvaljujući velikoj količini kalija, djeluje i điure- tički. Mladi i nježni proljetni listovi dugog trputca, ubrani u ožujku i travnju, mogu se koristiti za juhu, miješane salate ili se kuhaju kao špinat. Kuhanjem listovi poprime ugodan, slabo aromatičan miris i okus koji podsjeća na vrganje. Gorkast okus mož se ukloniti namakanjem usitnjenih listova u mlakoj vodi tijekom 30 minuta. Kod nešto starijih listova mogu se prethodno s donje strane izvuc vlaknaste žile. Široki trputac može služiti kao zdravo proljetno povrće. Koriste se  sasvim mladi listovi, nabrani prije razvoja cvjetne stapke, od ožujka do lipnja. Dodaj se juhi, a nakon kuhanja 10 ili 15 minuta mogu se prirediti kao salata ili varivo slično špinatu. Najbolje ih je miješa s drugim lisnatim povrćem. U Njemačkoj ove listove prže na masti s jajima, šećerorr i cimetom, a na Kavakzu i Dalekom istoku stavljaju ih u juhe. Listovi se beru od lip do listopada, po mogućne prije no što biljke procvjetaju. Nakon svake košnje trputac ponovno naraste. Treba se sušiti brzo jer listovi inače pocrvene. Trputac je vrlo agresivna biljka, stoga je treba uzgajati u neuređenom dijelu vrta.

PROČITAJTE JOŠ: 



 

Primjedbe