Uskolisni i širokolisni trputac najčešće se rabe kao
lijek protiv kašlja i drugih bolesti dišnih puteva, korisni su kod sindroma
iritabilnog crijeva, a djeluju i na zacjeljivanje manjih ozljeda
Širokolisni trputac (Plantago major) i uskolisni trputac (.Plantago lanceolata) imaju gotovo isto ljekovito
djelovanje koje je poznato već tisućljećima. Rabili su ga drevni grčki i kineski
liječnici, a u srednjovjekovnim knjigama
o ljekovitom
bilju ta se vrlo cijenjena biljka preporučivala za čak 24 različite bolesti.
Obje vrste trputca rabe se u narodnoj medicini kao losioni i napici za
rješavanje vanjskih problema, primjerice, svrbeža i ispucane kože, posjeldina
te drugih površinskih ozljeda, ugriza kukaca ili upale očiju. U unutarnjoj
uporabi trputac djeluje kao blago sredstvo za iskašljava- nje, a sluzi koje
sadrži trputac ublažavaju upale sluznice, pa je izvanredan lijek protiv kašlja
i bronhitisa. Također, može olakšati stanje kod astme, katara, laringitisa, fa-
ringitisa i različitih alergijskih reakcija koje izazivaju probleme s
disanjem. Čini se da trputac ima i antibakterijska svojstva jer novija
istraživanja pokazuju da ekstrakt trputca uspješno djeluje kod plućnih
infekcija. Zbog trjeslovine djeluje kao adstringens, a zbog sluzi ublažava upale. Koristi se kod
katara gornjih dišnih puteva, kod upale sluznice usne šupljine i ždrijela te
kod sindroma iritabilnog crijeva. U narodnoj se medicini rabi za liječenje
rana, često u mješavini s kamilicom, za ispiranje ili obloge. Smrvljeni listovi
i sok iz listova sprečavaju nastanak oteklina i svrbeži kod uboda kukaca. Lišće
trputca stavljalo se u cipele da ublaži žuljeve nastale dugim hodanjem. Svježi
sok preporučljiv je i za proljetne kure, za “čišćenje krvi” i poticanje metabolizma.
Zahvaljujući velikoj količini kalija, djeluje i điure- tički. Mladi i nježni
proljetni listovi dugog trputca, ubrani u ožujku i travnju, mogu se koristiti
za juhu, miješane salate ili se kuhaju kao špinat. Kuhanjem listovi poprime ugodan, slabo aromatičan miris i okus koji podsjeća na vrganje. Gorkast okus mož se ukloniti namakanjem usitnjenih listova u mlakoj vodi tijekom 30 minuta. Kod nešto starijih listova
mogu se prethodno s donje strane izvuc vlaknaste žile. Široki trputac može služiti kao zdravo proljetno povrće. Koriste se sasvim mladi listovi, nabrani prije razvoja cvjetne
stapke, od ožujka do lipnja. Dodaj se juhi, a nakon kuhanja 10 ili 15 minuta mogu se
prirediti kao salata ili varivo slično špi
PROČITAJTE JOŠ:
Primjedbe
Objavi komentar