Bosiljak


Bosiljak
Evo jedne začinske biljke koja je mno­gim našim kuharima i ljubiteljima dobre hrane vrlo poznata. Bosiljak je tipična biljka mediteranskog podneblja, poz­nata po aromi i ljepoti listova kojima se obogaćuju mnoga jela. Svježi se listovi bosiljka dodaju raznim biljnim umaci­ma, jelima od sirovog povrća, svježem kravljem siru, soku od rajčice, raznim koktelima, juhama i jelima od tjestenine i mesa. Sušeni se bosiljak dobro slaže s goveđim i ovčjim mesom, umakom od rajčice i juhom od povrća. Budući da otklanja nadutost, bosiljkom je do­bro začiniti grah ili jela od drugih mahu­narki. Bosiljak jača i spolni nagon, pa se od njega priprema napitak za jača­nje muške potencije:

❖ PRIPRAVAK: 1 žličica usitnjenog bosiljka stavi se u 1 decili bijelog vina te sve to skupa zagrije dok se vino ne zapjeni. Zatim ga se malo ohladi i u njega umiješa žličica meda. Taj topao napitak treba uzeti navečer prije spavanja.

Primjedbe