Bosiljak
Evo jedne začinske biljke koja je
mnogim našim kuharima i
ljubiteljima dobre hrane vrlo poznata. Bosiljak je tipična biljka mediteranskog podneblja, poznata po aromi i ljepoti listova
kojima se obogaćuju mnoga jela. Svježi se listovi bosiljka dodaju raznim biljnim umacima, jelima od sirovog
povrća, svježem kravljem siru, soku od rajčice, raznim koktelima,
juhama i jelima od tjestenine i mesa. Sušeni se bosiljak dobro
slaže s goveđim i ovčjim mesom, umakom od
rajčice i juhom od povrća. Budući da otklanja
nadutost, bosiljkom je dobro začiniti grah ili jela od
drugih mahunarki. Bosiljak jača i spolni nagon, pa
se od njega priprema napitak za jačanje muške potencije:
❖ PRIPRAVAK: 1 žličica usitnjenog bosiljka stavi se u 1 decili bijelog vina te sve to
skupa zagrije dok se vino ne zapjeni. Zatim ga se malo ohladi i u njega umiješa žličica meda. Taj topao napitak treba uzeti navečer prije spavanja.
Primjedbe
Objavi komentar