Kardamon


Kardamon
 
Bio je poznat i u Perziji preko koje je prije više od 3000 godina i došao u Europu. Koristili su ga i stari Grci i Ri­mljani, ali ne za prehranu već za izradu parfema. Sjemenke kardamoma su ze­lene ili crne boje veličine i teksture zrna papra. Zelene komuške kardamoma su najuobičajenije, bijele su one koje su bile zelene ali su izblijedjele, a smeđe nisu pravi kardamom, već srodna pod­vrsta. Cijele i mljevene sjemenke vrlo brzo gube okus, stoga je najbolje kupo­vati cijele komuške, a sjemenke oljuštiti prije uporabe. U današnje se doba najviše koristi u Indiji i na Bliskom istoku kao dodatak riži, voću, pekarskim pro­izvodima, slasticama, kavi, likerima, vi­nu, a također i mesu, marinadama i ko­basicama. U Njemačkoj, Rusiji i Skan­dinaviji najčešće se koristi u pripremi slastica. Također služi kao dodatak za neke vrste senfa, a najviše kao jedan od začina za curry. Narodna medicina njime liječi upale sluznice želuca, probavne smetnje i glavobolje.
 
❖ PRIPRAVAK: 1 žličicu zgnječenih komuški ili sjemenki kardamoma preliti s 2,5 dl kipuće vode te pokriveno ostaviti da odstoji 10 minuta. Procijediti te uzimati u gutljajima jednom na dan.

Primjedbe