Kardamon
Bio je poznat i u
Perziji preko koje je prije više od 3000 godina i došao u Europu. Koristili su ga i stari Grci i Rimljani, ali ne za prehranu
već za izradu parfema.
Sjemenke kardamoma su zelene ili crne boje veličine i teksture zrna papra. Zelene komuške kardamoma su najuobičajenije, bijele su one
koje su bile zelene ali su izblijedjele, a smeđe nisu pravi kardamom, već srodna podvrsta.
Cijele i mljevene sjemenke vrlo brzo gube okus, stoga je najbolje kupovati
cijele komuške, a sjemenke oljuštiti prije uporabe. U današnje se doba najviše koristi u Indiji i na Bliskom istoku kao dodatak riži, voću, pekarskim proizvodima,
slasticama, kavi, likerima, vinu, a također i mesu, marinadama i kobasicama. U Njemačkoj, Rusiji i Skandinaviji najčešće se koristi u pripremi slastica. Također služi kao dodatak za neke
vrste senfa, a najviše kao jedan od začina za curry. Narodna medicina njime liječi upale sluznice želuca, probavne
smetnje i glavobolje.
❖ PRIPRAVAK: 1 žličicu zgnječenih komuški ili sjemenki
kardamoma preliti s 2,5 dl kipuće vode te pokriveno
ostaviti da odstoji 10 minuta. Procijediti te uzimati u gutljajima jednom na
dan.
Primjedbe
Objavi komentar