Kurkuma
Kurkuma se od davnina upotrebljava u
tradicionalnom indijskom liječenju, ajurvedi, koja
ima nekoliko tisućljeća dugu tradiciju. Ima blagi slatko-gorki okus, te miris koji podsjeća na đumbir, a dodaje se
jelima od mesa i leće, jelima sa rižom, plodovima mora, salatama i preljevima za salate. Danas je poznato i da
po-danak kurkume potiče lučenje žuči i odstranjivanje žučnih kamenaca, a time djeluje i na poboljšanje probave čime se olakšavaju crijevne tegobe. Stari Indijci već stoljećima koriste ovaj začin u ljekovite svrhe te ga smatraju pravim čudom zbog antiupalnog svojstva te učinka kod liječenja bolesti od raka do Alzhei-mera. Kurkuma ima pojačano anti-bakterijsko djelovanje te se može! koristiti kao antiseptik kod tretiranja rana i opekotina. Odlična je i kod prevencije raka prostate gdje sprječava daljnji rast te kod sprječavanja rasta raka
dojke. Koristi se kao prevencija melanoma te kod postojećeg također sprječava daljnji rast. Smanjuje rizik od dječje leukemije, pročišćava jetru na prirodan način, prirodni je lijek
protiv bolova, regulira metabolizam i potpomaže u mršavljenju. Već odavno se koristi u Kini kao lijek protiv depresije, ubrzava
zacjeljivanje rana i brzo obnavlja povrijeđenu kožu, potpomaže u liječenju psorijaze i
drugih upalnih bolesti kože, prirodan je lijek
protiv artritisa i reume.
PRIPRAVAK: ujutro
razmutiti i i žličicu kurkume u 1 dl vode. Popiti na tašte nakon čega se mo-l žete zasladiti žlicom meda.
Primjedbe
Objavi komentar