Kurkuma


 Kurkuma
Kurkuma se od davnina upotreblja­va u tradicionalnom indijskom lije­čenju, ajurvedi, koja ima nekoliko tisućljeća dugu tradiciju. Ima blagi slatko-gorki okus, te miris koji pod­sjeća na đumbir, a dodaje se jelima od mesa i leće, jelima sa rižom, plo­dovima mora, salatama i preljevima za salate. Danas je poznato i da po-danak kurkume potiče lučenje žuči i odstranjivanje žučnih kamenaca, a time djeluje i na poboljšanje pro­bave čime se olakšavaju crijevne tegobe. Stari Indijci već stoljećima koriste ovaj začin u ljekovite svrhe te ga smatraju pravim čudom zbog antiupalnog svojstva te učinka kod liječenja bolesti od raka do Alzhei-mera. Kurkuma ima pojačano anti-bakterijsko djelovanje te se može! koristiti kao antiseptik kod tretiranja rana i opekotina. Odlična je i kod prevencije raka prostate gdje sprje­čava daljnji rast te kod sprječavanja rasta raka dojke. Koristi se kao pre­vencija melanoma te kod postoje­ćeg također sprječava daljnji rast. Smanjuje rizik od dječje leukemije, pročišćava jetru na prirodan način, prirodni je lijek protiv bolova, regu­lira metabolizam i potpomaže u mr­šavljenju. Već odavno se koristi u Kini kao lijek protiv depresije, ubr­zava zacjeljivanje rana i brzo obna­vlja povrijeđenu kožu, potpomaže u liječenju psorijaze i drugih upalnih bolesti kože, prirodan je lijek protiv artritisa i reume.

PRIPRAVAK: ujutro razmutiti i i žličicu kurkume u 1 dl vode. Popiti na tašte nakon čega se mo-l žete zasladiti žlicom meda.

Primjedbe