Lovor



Lovor
Lovorov list koristi se u pripremi većine slanih jela od marinada do zimnice. Ra­širen na Sredozemlju kao drvce, zim­zelen čije lišće ima i do 10 cm dužine. Protrljano lišće ima ugodan miris. Suhi listovi služe kao začin jelima i djeluju nadražujuće, te ga se moraju odreći oni koji boluju na želudac ili crijeva. Bobice isto služe za začin, te i njih moramo koristiti oprezno. Sadrži ugodnu gorči­nu, pa se upotrebljava za neke juhe, tamne umake, marinade, mnoga vari­va, riblja jela i slično. Lovor ima antise-ptično djelovanje, jača apetit, poboljša­va probavu, sprječava vrenje u crijevi­ma i pomaže izbacivanje nagomilanih plinova u crijevima. Također je dobar kao sredstvo za iskašljavanje. Koristi se u liječenju kroničnog bronhitisa, pre­hlade, gripe i reumatizma. Listove treba brati kad su posve razvi­jeni i kožasti, jer mlađi sušenjem obično pocrne, Suše se na zraku i u sjeni. Plo­dovi, malene crne bobice, beru se kad su posve zrele.
 
❖ PRIPRAVAK: sitno narežite 30g svježeg lovorova lista, stavite u bocu te prelijte s 3 dl rakije sa 60% i
i alkohola. Držite dobro začepljeno 10 dana na toplom mjestu te ocijedite. Odličan je lijek kod nategnuća tetiva, bolova u mišićima, nategnuća mišića, reume, uganuća zglobova te kod uzetosti udova.

Primjedbe