Lovor
Lovorov
list koristi se u pripremi većine slanih jela od marinada do zimnice. Raširen na Sredozemlju kao
drvce, zimzelen čije lišće ima i do 10 cm dužine. Protrljano lišće ima ugodan miris. Suhi
listovi služe kao začin jelima i djeluju nadražujuće, te ga se moraju odreći oni koji boluju na želudac ili crijeva. Bobice
isto služe
za začin,
te i njih moramo koristiti oprezno. Sadrži ugodnu gorčinu, pa se upotrebljava za neke juhe, tamne umake,
marinade, mnoga variva, riblja jela i slično. Lovor ima antise-ptično djelovanje, jača apetit, poboljšava probavu, sprječava vrenje u crijevima i
pomaže
izbacivanje nagomilanih plinova u crijevima. Također je dobar kao sredstvo za
iskašljavanje.
Koristi se u liječenju kroničnog bronhitisa, prehlade, gripe i reumatizma.
Listove treba brati kad su posve razvijeni i kožasti, jer mlađi sušenjem obično pocrne, Suše se na zraku i u sjeni.
Plodovi, malene crne bobice, beru se kad su posve zrele.
❖ PRIPRAVAK: sitno
narežite 30g svježeg lovorova lista, stavite u bocu te prelijte s 3
dl rakije sa 60% i
i alkohola. Držite dobro začepljeno 10 dana na toplom
mjestu te ocijedite. Odličan je lijek kod nategnuća tetiva, bolova u mišićima, nategnuća mišića, reume, uganuća zglobova te kod uzetosti
udova.
Primjedbe
Objavi komentar