Smokva
SEZONA SMOKAVA
Sezona
smokava je od srpnja do studenog. Svježe smokve koje se prodaju u zimskim
mjesecima uglavnom potječu iz Brazila, Australije i Kaliforni-je. Zbog
preuranjene berbe i dugog transporta nisu tako ukusne kao domaće smokve.
KUPOVANJE
Svježe smokve dobro idu uz
sve vrste orašastih plodova, a mogu se
poslužiti s pršutom i tvrdim
sirom. Kuhane u crnom vinu s medom, cimetom i muškatnim oraščićem, izvrstan
su prilog mesu
|
|
♦ Svježe smokve su vrlo osjetljive na dodir. Treba paziti da se ne zgnječe na putu do kuće jer će se tada pretvoriti u gnjecavu i nejestivu masu.
ČUVANJE
Zrele
smokve je najbolje pojesti istoga dana kad su kupljene. U hladnjaku se mogu
čuvati 2-3 dana, ali nekoliko sati prije posluživanja treba ih staviti na
sobnu temperaturu da razviju svoju punu aromu.
♦ Nezrele smokve dozrijevaju na sobnoj temperaturi.
Kožica im postaje mekana, ali miris i okus nije tako dobar kao kod plodova
dozrelih na stablu.
UPOTREBA
Smokve se
mogu jesti sirove, kuhane, pržene ili pečene. Mogu se poslužiti same, uz
ora-šaste plodove, uz predjelo, kao prilog ili kao desert.
Smokve se
mogu jesti zajedno s kožicom, naročito one koje imaju mekanu i tanku kožicu.
Po želji se mogu oguliti ili samo prerezati i jesti žličicom.
Za 12 komada:
• 12 zrelih smokava
• 500 g zamrznutog lisnatog tijesta
• 2-3 žlice šećera
• cimet u prahu
• mlijeko za premaz
• masnoća za lim
1. Lisnato tijesto odmrz-nuti i na pobrašnjenoj
površini razvaljati na debljinu od 5 mm. Od tijesta izrezati krugove 0 oko 14
cm i pomoću čaše oblikovati gnijezda.
2. Smokve oprati, po potrebi oguliti i na više mjesta
zarezati od vrha prema dnu. U svako gnijezdo staviti po jednu smokvu i rubove
tijesta pritisnuti. Smokve posuti šećerom i cimetom.
3. Gnijezda složiti na na-mašćeni lim i premazati mlijekom.
Peći u pećnici 15-20 minuta pri 200°C.
Za 4-6 osoba:
• 8 zrelih smokava
• 5 žlica vode
• 120 g smeđeg šećera
• 3 žlice jabučnog octa
• 2-3 žlice senfa
• 2-3 žlice meda
• sol
2. Smanjiti vatru, dodati jabučni ocat i uz neprekidno
miješanje lagano kuhati 10 minuta. Dodati senf i med. Začiniti solju i
lagano zagrijavati još 5 minuta. 3.
Senf čuvati u hladnjaku.
Poslužiti uz sir, hladni narezak ili meso pečeno na roštilju.
Chutney od smokava i rajčica
Za oko 300 g:
• 250 g zrelih smokava
• 150 g zrelih rajčica
• 125 g šećera
• 4 žlice voćnog octa
• gorušica u prahu
• cimet u prahu
• klinčić u prahu
• đumbir u prahu
2. Začiniti octom, gorušicom, cimetom, klinčićem i
đumbirom. Lagano kuhati oko 30 minuta ili dok se miješani namaz ne stisne i
zgusne.
3. Namaz staviti u zagrijane staklenke i dobro
zatvoriti. Čuvati na tamnom i hladnom mjestu.
Poslužiti uz sir, kuhano ili
pečeno meso, kobasice ili svježi kruh.
Primjedbe
Objavi komentar