Smokva



Smokva

 
SEZONA SMOKAVA
Sezona smokava je od srpnja do studenog. Svježe smokve koje se prodaju u zimskim mjesecima uglavnom potječu iz Brazila, Australije i Kaliforni-je. Zbog preuranjene berbe i dugog transporta nisu tako ukusne kao domaće smokve.
KUPOVANJE
Kupovati samo zrele smokve. Zrele smokve su tamne, so­čne i mekane, ali ne premeka-ne i gnjecave.
Svježe smokve dobro idu uz sve vrste orašastih plodova, a mogu se
poslužiti s pršutom i tvrdim sirom. Kuhane u crnom vinu s me­dom, cimetom i muškatnim ora­ščićem, izvrstan su prilog mesu


  Svježe smokve su vrlo osje­tljive na dodir. Treba paziti da se ne zgnječe na putu do kuće jer će se tada pretvoriti u gnje­cavu i nejestivu masu.
ČUVANJE
Zrele smokve je najbolje poje­sti istoga dana kad su kuplje­ne. U hladnjaku se mogu ču­vati 2-3 dana, ali nekoliko sati prije posluživanja treba ih sta­viti na sobnu temperaturu da razviju svoju punu aromu.
  Nezrele smokve dozrijevaju na sobnoj temperaturi. Kožica im postaje mekana, ali miris i okus nije tako dobar kao kod plodova dozrelih na stablu.
UPOTREBA
Smokve se mogu jesti sirove, kuhane, pržene ili pečene. Mo­gu se poslužiti same, uz ora-šaste plodove, uz predjelo, kao prilog ili kao desert.
 
Smokve se mogu jesti zaje­dno s kožicom, naročito one koje imaju mekanu i tanku kožicu. Po želji se mogu oguliti ili samo prerezati i jesti žličicom.

 


Smokve u lisnatom tijestu
Za 12 komada:
12 zrelih smokava
500 g zamrznutog lisnatog tijesta
2-3 žlice šećera
cimet u prahu
mlijeko za premaz
masnoća za lim

1. Lisnato tijesto odmrz-nuti i na pobrašnjenoj površini razvaljati na debljinu od 5 mm. Od ti­jesta izrezati krugove 0 oko 14 cm i pomoću čaše oblikovati gnijezda.
2.  Smokve oprati, po po­trebi oguliti i na više mjesta zarezati od vrha prema dnu. U svako gni­jezdo staviti po jednu smokvu i rubove tijesta pritisnuti. Smokve posu­ti šećerom i cimetom.
3.  Gnijezda složiti na na-mašćeni lim i premazati mlijekom. Peći u pećnici 15-20 minuta pri 200°C.

 


Voćni senf smokava
Za 4-6 osoba:
  8 zrelih smokava
  5 žlica vode
  120 g smeđeg šećera
  3 žlice jabučnog octa
  2-3 žlice senfa
  2-3 žlice meda
  sol

1. Smokve oguliti i u ele­ktričnoj miješalici izmi­ješati s vodom. Kašu zakuhati, dodati šećer i miješati dok se šećer ne rastopi.
2. Smanjiti vatru, doda­ti jabučni ocat i uz ne­prekidno miješanje la­gano kuhati 10 mi­nuta. Dodati senf i med. Začiniti so­lju i lagano zagri­javati još 5 minuta. 3. Senf čuvati u hla­dnjaku. Poslužiti uz sir, hladni narezak ili meso pečeno na roštilju.


 Chutney od  smokava i rajčica
Za oko 300 g:
  250 g zrelih smokava
  150 g zrelih rajčica
  125 g šećera
  4 žlice voćnog octa
  gorušica u prahu
  cimet u prahu
  klinčić u prahu
  đumbir u prahu
1. Smokve i rajčice ogu­liti i samljeti. Kašu za­kuhati, dodati šećer i mi­ješati dok se šećer ne ra­stopi. .
2.  Začiniti octom, goruši­com, cimetom, klinčićem i đumbirom. Lagano ku­hati oko 30 minuta ili dok se miješani namaz ne stisne i zgusne.
3.  Namaz staviti u zagri­jane staklenke i dobro zatvoriti. Čuvati na tam­nom i hladnom mjestu.
Poslužiti uz sir, kuha­no ili pečeno meso, koba­sice ili svježi kruh.  


 

Primjedbe