Bolesti bubrega i mokraćnih kanala
Akutna upala bubrega
Bolest se najčešće pojavljuje u djetinjstvu i u mlađih osoba. Stanje osobe ne obolijevaju često. Akutnoj upali bubrega gotovo redovito prethodi upala ždrijela ili upala krajnika, tj. angina. Akutna upala bubrega raspoznaje se po otečenim vjeđama i gležnjevima. Mokraća je mutna i tamna, a nekad i krvava. Bolesnik osjeća podmuklu bol u predjelu bubrega, koja se širi prema mjehuru.
Uz to se osjeća umornim te gubi tek. Kasnije se javlja žestoka glavobolja. U slučaju težeg oblika oboljenja dolazi do oticanja cijeloga tijela. Uz to se pojavljuje mučnina i poremećaj vida, teško se diše i povraća.
Liječenje
Sastav čaja za lakši oblik bolesti:
40 g svile od kukuruza 40 g stabljike preslice
40 g stabljike rusomače
40 g listova nane pitome
40 g listova i cvjetova kantarije ženske
40 g stabljike timijana
40 g stucane smrekove crne bobe
20 g listova celera
20 g listova bokvice muške
Pripremanje i primjena čaja:
Trave jako usitniti i smiješati. U 1 litru proključale vode staviti 10 g mješavine i kuhati poklopljeno 11/2 minutu. Kad se čaj ohladi, procijedi se u tamnu bocu, začepi i drži na tamnom mjestu. Pije se 3 puta dnevno po 1 dl prije jela te između obroka, svakih 2 sata po 1/ 2 dl. Poslije napitaka
koji se uzimaju prije jela, pojesti 1 jušnu žlicu rafiniranog maslinovog ulja, a poslije drugih napitaka uzima se srednja žlica meda s nekoliko kapi ocijeđena limunovog soka. Za vrijeme liječenja zabranjeno je: meso i mesne prerađevine, slano jelo, alkohol i veće količine slastica, crna kava i si.
Sastav čaja za teži oblik:
40 g koprive
40 g stucane smrekove crne bobe
40 g svile od kukuruza
40 g stabljike preslice
30 g stabljike timijana
30 g stabljike majčine dušice
30 g stabljike nane divlje
30 g korijena bijeloga sljeza
30 g listova peršina
20 g stabljike kilavice
Pripremanje i primjena čaja:
Pripremanje čaja, način upotrebe i sve druge upute iste su kao i kod lakšeg oblika akutne upale bubrega, s time što se u ovom slučaju uzima lagani čaj od mješavine jednakih količina majčine dušice i glogova cvijeta. Ne uzimati suvišne tekućine.
Kronična upala bubrega
Bolest nastupa kao posljedica neizliječene i zapuštene akutne upale bubrega. Dakle, svakoj kroničkoj upali bubrega prethodi akutna upala bubrega. Najučestaliji i najraniji znak bolesti je često mokrenje noću, koje prekida san. Bolesnici su blijedožute boje, a tuže se na pomnjkanje teka i umor.
U mokraći se nalazi krv, pojavljuju se jake glavobolje, krvni tlak obično poraste. Nakon nekoliko godina bolesti, pojavljuje se jako oticanje kao znak znatnog slabljenja bubrega.
Liječenje
Sastav čaja:
50 g pirevine (podzemni dio)
50 g stabljike preslice
40 g listova i cvjetova krunice
40 g stucane smrekove crne bobe
30 g stucana ploda šipurike
30 g stabljike timijana
30 g stabljike majčine dušice
30 g listova bokvice muške
30 g lanenog sjemena
30 g listova gaveza
20 g korijena odoljena
Pripremanje i primjena čaja:
Sve je isto kao i kod liječenja akutne upale bubrega, s time što se umjesto vode pije lagani čaj pripremljen od mješavine jednakih količina kuniće, kilavi-ce, medvjeđeg grožđa i preslice. Bolesnici ga moraju zasladiti me-
dom, ukoliko ne boluju od šećer- • 10 g listova celera
ne bolesti. Piti hladan čaj s malo • 10 g stabljike timijana
limunova soka. Ujutro i uvečer
mlakom rakijom lozovačom na- Pripremanje i primjena čaja:
mazati leđa, križa i slabine, jako Trave oprati u hladnoj vodi i na
utrljati da se posuši. Poslije toga čistom platnu posušiti. Zatim
lanenu ili pamučnu krpu natopiti ih usitniti i stucati u stupi (ava-
maslinovim uljem i obložiti raki- nu). Stucanoj masi dodati 250 g
jom namazana mjesta, te urno- svježeg soka kisele jabuke, sve
tati suhom lanenom ili pamuč- pomiješati i kroz trostruku pro-
nom krpom. zirnu tkaninu (gazu) stiskanjem
iscijediti u emajliranu posudu.
3 recepture za sve oblike bolesti bubrega
Sastav čaja (1)
20 g listova bokvice muške
20 g listova bokvice ženske
20 g listova i cvjetova kuniće
10 g stabljike majčine dušice
10 g listova peršina
narodno zdravlje
-» Iscijeđenom soku dodati 500 g prirodnog meda i dobro umiješati. Posudu jako zatvoriti i držati na hladnom mjestu. Uzimati 8 puta dnevno po 1 jušnu žlicu mješavine sa 1/2 dl prokuhane i ohlađene vode.
Sastav čaja (2)
20 g listova i cvjetova kuniće
20 g kantarije muške (nešto više cvjetova)
20 g listova nane pitome
20 g timijana (nešto više cvjetova)
20 g stabljike bijele gorčice
20 g korijena i žila gaveza Pripremanje čaja i primjena kao u prethodne recepture.
Sastav soka:
1/ 2 dl soka cikle
1/ 2 dl soka rotkve
1/ 2 dl soka kisele jabuke
1/ 2 dl soka kupusa
Pripremanje i primjena soka:
Mješavini soka dodati 1/2 kg prirodnog meda. Sve pomiješati, jako začepiti i držati na hladnom i tamnom mjestu. U jednakim vremenskim razmacima uzima se 12 puta dnevno po 1 jušna žlica sa 1/2 dl umjereno pripremljenog čaja od mješavine jednakih količina majčine dušice i pirevine. Druge upute kao u prethodnim recepturama.
Upala mokraćnog mjehura
U gotovo 80 posto slučajeva uzročnik upale mokraćnog mje-
hura su koli-bacili što se nalaze u debelom crijevu, gdje razgrađuju hranu. U debelom crijevu koli-bacili su korisni, no kad prodru u mokraćne kanale i mokraćni mjehur, izazivaju teške upale. U normalnim je prilikama mokraćni mjehur otporan na zarazu izvana. Izlučivanjem mokraće mjehur se ispire od prispjelih bakterija. Do zastoja u izlučivanju mokraće može doći uslijed suženja odvodne mokraćne cijevi, što nastaje poslije raznih upala ili zbog tumora na mjehuru., u starijih muškaraca do zastoja mokraće dolazi povećanjem žlijezde prostate. Upala mokraćnog mjehura više pogađa žene nego muškarce, zbog toga što je mokraćna cijev, kroz koju prodiru bakterije, u žena mnogo kraća. Kad nastupi bolest, najveće su poteškoće u mokrenju. Bolesnik ima stalnu potrebu da mokri, a mokraću teško ispušta.
Liječenje
Sastav čaja;
60 g stabljike preslice
60 g stucanoga ploda šipurike
50 g listova i cvjetova kuniće
20 g hrastovih listova
10 g stabljike majčine dušice
Pripremanje i primjena čaja:
Trave jako usitniti i smiješati. U 1 litru proključale vode staviti 10 g mješavine trava i kuhati poklopljeno 1 1/2 minutu. Ohladiti poklopljeno i procijediti u bocu, jako začepiti i držati na hladnom
tamnom mjestu. Piti svakih 1/
sata po 1/ 2 dl čaja. Osim toga čaja, za vrijeme liječenja 3 puta dnevno prije jela piti 1/ 2 dl bijeloga ne suviše jakog vina u kojemu je kuhan bijeli luk. Taj se napitak priprema tako da se 250 g neoguljenih česana bijeloga luka kuha u 1 litri dobroga bijeloga vina 30 minuta (poklopljeno i na tihoj vatri). Kad se ohladi, napitak procijediti u tamnu bocu, jako začepiti i držati na sobnoj temperaturi. Rakijom lozovačom potrebno je jako masirati slabine i područje ispod pupka, utrljati da rakija ishlapi i, naposljetku previti lanenom ili pamučnom krpom. Koristiti što više povrća.
Akutna upala bubrega
Bolest se najčešće pojavljuje u djetinjstvu i u mlađih osoba. Stanje osobe ne obolijevaju često. Akutnoj upali bubrega gotovo redovito prethodi upala ždrijela ili upala krajnika, tj. angina. Akutna upala bubrega raspoznaje se po otečenim vjeđama i gležnjevima. Mokraća je mutna i tamna, a nekad i krvava. Bolesnik osjeća podmuklu bol u predjelu bubrega, koja se širi prema mjehuru.
Uz to se osjeća umornim te gubi tek. Kasnije se javlja žestoka glavobolja. U slučaju težeg oblika oboljenja dolazi do oticanja cijeloga tijela. Uz to se pojavljuje mučnina i poremećaj vida, teško se diše i povraća.
Liječenje
Sastav čaja za lakši oblik bolesti:
40 g svile od kukuruza 40 g stabljike preslice
40 g stabljike rusomače
40 g listova nane pitome
40 g listova i cvjetova kantarije ženske
40 g stabljike timijana
40 g stucane smrekove crne bobe
20 g listova celera
20 g listova bokvice muške
Pripremanje i primjena čaja:
Trave jako usitniti i smiješati. U 1 litru proključale vode staviti 10 g mješavine i kuhati poklopljeno 11/2 minutu. Kad se čaj ohladi, procijedi se u tamnu bocu, začepi i drži na tamnom mjestu. Pije se 3 puta dnevno po 1 dl prije jela te između obroka, svakih 2 sata po 1/ 2 dl. Poslije napitaka
koji se uzimaju prije jela, pojesti 1 jušnu žlicu rafiniranog maslinovog ulja, a poslije drugih napitaka uzima se srednja žlica meda s nekoliko kapi ocijeđena limunovog soka. Za vrijeme liječenja zabranjeno je: meso i mesne prerađevine, slano jelo, alkohol i veće količine slastica, crna kava i si.
Sastav čaja za teži oblik:
40 g koprive
40 g stucane smrekove crne bobe
40 g svile od kukuruza
40 g stabljike preslice
30 g stabljike timijana
30 g stabljike majčine dušice
30 g stabljike nane divlje
30 g korijena bijeloga sljeza
30 g listova peršina
20 g stabljike kilavice
Pripremanje i primjena čaja:
Pripremanje čaja, način upotrebe i sve druge upute iste su kao i kod lakšeg oblika akutne upale bubrega, s time što se u ovom slučaju uzima lagani čaj od mješavine jednakih količina majčine dušice i glogova cvijeta. Ne uzimati suvišne tekućine.
Kronična upala bubrega
Bolest nastupa kao posljedica neizliječene i zapuštene akutne upale bubrega. Dakle, svakoj kroničkoj upali bubrega prethodi akutna upala bubrega. Najučestaliji i najraniji znak bolesti je često mokrenje noću, koje prekida san. Bolesnici su blijedožute boje, a tuže se na pomnjkanje teka i umor.
U mokraći se nalazi krv, pojavljuju se jake glavobolje, krvni tlak obično poraste. Nakon nekoliko godina bolesti, pojavljuje se jako oticanje kao znak znatnog slabljenja bubrega.
Liječenje
Sastav čaja:
50 g pirevine (podzemni dio)
50 g stabljike preslice
40 g listova i cvjetova krunice
40 g stucane smrekove crne bobe
30 g stucana ploda šipurike
30 g stabljike timijana
30 g stabljike majčine dušice
30 g listova bokvice muške
30 g lanenog sjemena
30 g listova gaveza
20 g korijena odoljena
Pripremanje i primjena čaja:
Sve je isto kao i kod liječenja akutne upale bubrega, s time što se umjesto vode pije lagani čaj pripremljen od mješavine jednakih količina kuniće, kilavi-ce, medvjeđeg grožđa i preslice. Bolesnici ga moraju zasladiti me-
dom, ukoliko ne boluju od šećer- • 10 g listova celera
ne bolesti. Piti hladan čaj s malo • 10 g stabljike timijana
limunova soka. Ujutro i uvečer
mlakom rakijom lozovačom na- Pripremanje i primjena čaja:
mazati leđa, križa i slabine, jako Trave oprati u hladnoj vodi i na
utrljati da se posuši. Poslije toga čistom platnu posušiti. Zatim
lanenu ili pamučnu krpu natopiti ih usitniti i stucati u stupi (ava-
maslinovim uljem i obložiti raki- nu). Stucanoj masi dodati 250 g
jom namazana mjesta, te urno- svježeg soka kisele jabuke, sve
tati suhom lanenom ili pamuč- pomiješati i kroz trostruku pro-
nom krpom. zirnu tkaninu (gazu) stiskanjem
iscijediti u emajliranu posudu.
3 recepture za sve oblike bolesti bubrega
Sastav čaja (1)
20 g listova bokvice muške
20 g listova bokvice ženske
20 g listova i cvjetova kuniće
10 g stabljike majčine dušice
10 g listova peršina
narodno zdravlje
-» Iscijeđenom soku dodati 500 g prirodnog meda i dobro umiješati. Posudu jako zatvoriti i držati na hladnom mjestu. Uzimati 8 puta dnevno po 1 jušnu žlicu mješavine sa 1/2 dl prokuhane i ohlađene vode.
Sastav čaja (2)
20 g listova i cvjetova kuniće
20 g kantarije muške (nešto više cvjetova)
20 g listova nane pitome
20 g timijana (nešto više cvjetova)
20 g stabljike bijele gorčice
20 g korijena i žila gaveza Pripremanje čaja i primjena kao u prethodne recepture.
Sastav soka:
1/ 2 dl soka cikle
1/ 2 dl soka rotkve
1/ 2 dl soka kisele jabuke
1/ 2 dl soka kupusa
Pripremanje i primjena soka:
Mješavini soka dodati 1/2 kg prirodnog meda. Sve pomiješati, jako začepiti i držati na hladnom i tamnom mjestu. U jednakim vremenskim razmacima uzima se 12 puta dnevno po 1 jušna žlica sa 1/2 dl umjereno pripremljenog čaja od mješavine jednakih količina majčine dušice i pirevine. Druge upute kao u prethodnim recepturama.
Upala mokraćnog mjehura
U gotovo 80 posto slučajeva uzročnik upale mokraćnog mje-
hura su koli-bacili što se nalaze u debelom crijevu, gdje razgrađuju hranu. U debelom crijevu koli-bacili su korisni, no kad prodru u mokraćne kanale i mokraćni mjehur, izazivaju teške upale. U normalnim je prilikama mokraćni mjehur otporan na zarazu izvana. Izlučivanjem mokraće mjehur se ispire od prispjelih bakterija. Do zastoja u izlučivanju mokraće može doći uslijed suženja odvodne mokraćne cijevi, što nastaje poslije raznih upala ili zbog tumora na mjehuru., u starijih muškaraca do zastoja mokraće dolazi povećanjem žlijezde prostate. Upala mokraćnog mjehura više pogađa žene nego muškarce, zbog toga što je mokraćna cijev, kroz koju prodiru bakterije, u žena mnogo kraća. Kad nastupi bolest, najveće su poteškoće u mokrenju. Bolesnik ima stalnu potrebu da mokri, a mokraću teško ispušta.
Liječenje
Sastav čaja;
60 g stabljike preslice
60 g stucanoga ploda šipurike
50 g listova i cvjetova kuniće
20 g hrastovih listova
10 g stabljike majčine dušice
Pripremanje i primjena čaja:
Trave jako usitniti i smiješati. U 1 litru proključale vode staviti 10 g mješavine trava i kuhati poklopljeno 1 1/2 minutu. Ohladiti poklopljeno i procijediti u bocu, jako začepiti i držati na hladnom
tamnom mjestu. Piti svakih 1/
sata po 1/ 2 dl čaja. Osim toga čaja, za vrijeme liječenja 3 puta dnevno prije jela piti 1/ 2 dl bijeloga ne suviše jakog vina u kojemu je kuhan bijeli luk. Taj se napitak priprema tako da se 250 g neoguljenih česana bijeloga luka kuha u 1 litri dobroga bijeloga vina 30 minuta (poklopljeno i na tihoj vatri). Kad se ohladi, napitak procijediti u tamnu bocu, jako začepiti i držati na sobnoj temperaturi. Rakijom lozovačom potrebno je jako masirati slabine i područje ispod pupka, utrljati da rakija ishlapi i, naposljetku previti lanenom ili pamučnom krpom. Koristiti što više povrća.
Primjedbe
Objavi komentar