Bolesti jednjaka
Psihičke smetnje kod putanja, grč jednjakaOd mnogih duševnih bolesti, posebice od neurotskih smetnji (histerije i neurastenije) javljaju se poteškoće u gutanju, što se očituju stezanjem i grčevitim bolovima. Pojavi li se grč u gornjem dijelu jednjaka, hrana se izbacuje odmah, no ukoliko mu je sjedište u dubljem dijelu jednjaka, hrana se izbacuje vremenski kasnije i teže. Tekućine se gutaju uglavnom bez poteškoća. Grč može potrajati nekoliko sati, i duže.
Liječenje
Sastav čaja:
30 g korijena pirevine
30 g stabljike majčine dušice
20 g listova kadulje
20 g listova pelina
20 g listova i cvjetova kuniće
20 g listova čiča ka
10 g stucanoga lanenog sjemena
Pripremanje i primjena čaja:
Trave usitniti i smiješati te u 2 litre proključale vode staviti 15 g mješavine da kuha poklopljeno 11/2 minutu. Kad se čaj ohladi, preliti ga u bocu. Čaju dodati 3 jušne žlice meda, po mogućnosti jednoličnog, i sok od 1/2 iscije
đena limuna. Piti 3 puta dnevno uz obroke po 1 dl, zatim, u jednakim vremenskim razmacima piti 8 puta dnevno po 1/ 2 dl čaja između obroka. U hrani obavezno uzimat dnevno do 6 jušnih žlica maslinova ulja. Preporuča se jesti dosta kuhanoga voća. Za vrijeme liječenja potrebno je utopliti vrat, po mogućnosti, pamučnom krpom, do polovice grudnog koša. Cijeli taj dio ujutro i uvečer izmasirati mlakom rakijom lozovačom, posušiti toplim ručnikom te površinski tanko namazati i dobro utrljati maslinovim uljem.
Upala jednjaka [oesophagitis]
U većini slučajeva bolest nastaje od uzročnika koji uzrokuju i druge upale sluznica, a ponekad nastaju ozljedama od krutih dijelova hrane, opekotina, vrućih jela i pića i si. kod upale jednjaka sluznica se zacrveni i otekne, a čest je slučaj da se ospe čirastim ranama.
Tada nastaju bolovi i poteškoće pri gutanju, zatim bolovi među lopaticama, a u težim slučajevima pojavljuje se osjećaj, kao da se jelo zaustavilo u jednjaku.
Liječenje
Sastav čaja:
40 g stabljike majčine dušice
40 g listova kadulje
40 g konjogriza
40 g listova planinskog pelina
40 g stabljike odoljena
40 g stabljike podbjela
40 g korijena bijeloga sljeza
Pripremanje i primjena čaja:
Čaj se priprema na isti način kao i kod grča jednjaka.
Primjedbe
Objavi komentar