Bolesti kostiju i zglobova
Upala kosti
Bolest počinje visokom groznicom i jakim bolovima u kostima koje oteknu. Težina bolesti zavisi o tome, gnoji li se koštana moždi-
na ili ne. U laganom obliku nema gnojenja ni komplikacija. Stvar postaje veoma opasnom ako se upala proširi na krajeve kostiju, jer rast dugih kostiju (cjevastih kostiju) ovisi upravo od tih krajnjih dijelova. Od upale krajnji dijelovi propadaju i zbog toga kosti više ne mogu rasti, postaju kraće ili zakržljaju. Što je bolesnik mlađi to ga bolest teže pogađa, jer mu kosti još nisu izrasle.
Liječenje
Sastav čaja:
40 g stabljike preslice poljske
40 g listova lepuha
40 g listova gaveza
40 g brezove kore
20 g listova i cvjetova ružmarina
10 g listova kadulje
Trave jako usitniti i smiješati. U 1 litru proključale vode staviti 10 g mješavine trava i kuhati poklopljeno 1 minutu. Hladan čaj procijediti u bocu i držati na hladnom i tamnom mjestu. Piti 2 puta dnevno po 1 dl prije i poslije jela. Poslije svih napitaka jedan dan uzeti srednju žlicu maslinova ulja, a drugi dan, 1 žlicu ribljeg ulja, i tako naizmjenično do kraja liječenja. Svaki dan oboljeli dio kupati u uvarku od trina. Kupanje u kadi traje 15 minuta. Poslije toga oboljeli dio lagano masirati 15 minutqa mješavinom jednakih količina domaćeg vinskog octa i vode. Kad se posuši lagano namazati maslinovim uljem, a zatim umotati u pamučnu krpu i mirovati. Svaki dan obavezno vršiti vježbe nogama i rukama u trajanju od 10 minuta, i to ležeći na leđima.
Iskrivljena (zgrnljena) kraljšnica
Uz prirodnu iskrivljenost kralješnice postoji i patološka iskrivljenost koje je uzrok u nekoj od bolesti kralješnjaka, kao što su rahitis, tuberkuloza, slabljenje mišića i si.
Liječenje
Osnovni preduvjeti u liječenju ovih bolesti: ležati na tvrdoj postelji od dasaka, bez jastuka, ili u drvenom koritu čime se kralješnica nalazi u prirodnom po-
Narodno zdravlje
•* Liječenje
U liječenju ove bolesti razlikuju se blaži i teži oblik. U oba slučaja za preventivno liječenje pije se 3 puta dnevno u vrijeme jela po 1 dl umjereno pripremljenog čaja od listova koprive i plućnjaka. Čaj se priprema tako da se u 1 litru proključale vode stavi 5 g mješavine trava i kuha poklopljeno 1 minutu, a zatim hladi poklopljeno. Hladni čaj procijediti u bocu i čvrsto začepiti.
Liječenje blažeg oblika bolesti
Sastav čaja:
40 g vrbove kore
40 g listova i cvjetova kuniće
40 g listova divlje nane
40 g stabljike dubčaca
30 g listova vinove loze
30 g listova gaveza
30 g hrastove kore (donje bijele)
30 g listova i cvjetova vrijeska -plavog cvijeta
20 g stabljike ive trave
20 g stabljike (više listova) celera
20 g stabljike timijana
20 g listova kadulje
20 g stabljike preslice
Pripremanje i primjena čaja:
U 1 litru proključale vode staviti 10 g mješavine, kuhati poklopljeno 1 minutu i hladiti poklopljeno. Hladni čaj uliti u bocu i piti 3 puta dnevno po 1 dl prije jela i po 1 dl poslije jela. Isti čaj uzimati između obroka, oko 10 sati i 16 sati-po 1/ 2 dl. Poslije napitka uzetog prije jela uzimat' po 1 jušnu žlicu rafiniranog maslinovog ulja sa 5 do 6 kapi limunovog soka. Ukoliko se ne može dobiti rafini-
rano, može se koristiti i domaće maslinovo ulje, samo pod uvjetom da nije staro u kiselo. Poslije napitka uzetog poslije jela, uzimati po 1 jušnu žlicu mladog masla, meda i svježe iscijeđena limunova soka. Ishrana treba biti što bolja i jače kalorična. Jesti što više raskuhano povrće sa suhim i svježim mesom te jetra i slezenu pripremljenu na žaru. Obavezno uzimati juhu s dosta povrća u kojoj treba biti celera u luka, prženoga na ploči od štednjaka. Ako se jetra i slezena ne mogu pripremiti na žaru, onda je dobro i na ulju (nikako na masti). Potrebno je što više kretati se na čistom zraku te vršiti umjereno težak fizički rad i tjelesne vježbe. Izbjegavati pušenje.
Liječenje težeg oblika bolesti
Sastav čaja:
40 g vrbove kore
40 g cvjetova i listova kuniće
40 g stabljike dubčaca
7ml »Ti ïïï ravli
ložaju. Ležaj podesiti tako da se izbjegne stvaranje rana od dužeg ležanja. Svaki drugi dan kičmu istrljati mješavinom jednakih količina rakije lozovače ili šljivovice te lovorova ili maslinova ulja. Umjesto vode piti čaj od mješavine trava:
20 g kuniće
20 g listova pitome loze
20 g listova gaveza
10 g korijena koprive
10 g stabljike i listova gladišike
5 g korijena iđirota
5 g vilina sita
5 g petoprste steže
Pripremanje čaja:
U 1/ 2 litre proključale vode staviti 2 1/ 2 g mješavine trava i kuhati poklopljeno 1 minutu. Hladan čaj procijediti u bocu i držati začepljeno na sobnoj temperaturi. Jesti kruh od mješavine jednakih količina pšeničnog raženog i kukuruznog brašna.
Ulog ili giht [arthritis urica]
Koštano oboljenje koje nastaje kao posljedica poremećaja u razmjeni tvari (metabolizmu). Prvi znak bolesti je iznenadna bol u zglobu. Bol je jaka. To se događa uglavnom noću ili ujutro, nakon ustajanja. Kod prvog napada redovito boli samo jedan zglob i to gotovo uvijek zglob nožnog palca. Međutim, poslije može biti zahvaćen svaki zglob koljena, lakta ili šake. Oboljeli zglob na kratko vrijeme jako otekne, pocrveni i topao je. Čak i dodir laganog pokrivača izaziva bol. Prvi napad prolazi za desetak dana, čak i ako se ne liječi iako otekli-na i osjećaj mogu i dulje potrajati. Kad se sve smiri, bolesnik se osjeća potpuno zdravim. Oboljeli zglob je bezbolan i pokretljiv sve do novog napada do kojega dolazi za nekoliko mjeseci ili godina. Čest je slučaj da bolesnici izmokre pijesak ili sitne kamence, što može biti prvi znak da boluju od gihta.
Liječenje
Sastav čaja:
60 g vrbove kore
60 g listova hrasta
40 g stabljike majčine dušice
40 g stabljike kilavice
30 g listova i cvjetova kantarije muške
20 g stabljike konjogriza
20 g ive trave bez žila
10 g korijena koprive 10 g listova pelina
Pripremanje i primjena čaja: Trave jako usitniti i smiješati. U 1 litru proključale vode staviti 10 g mješavine trava i kuhati poklopljeno na laganoj vatri 2 minute. Kad se čaj ohladi, procijediti ga u drugu posudu i dodati mu 2 jušne žlice meda i 2 jušne žlice svje-žeg limunovog soka. Piti 3 puta dnevno po 1 dl prije i poslije jela, a preostali dio između obroka. Umjesto vode piti čaj od mješavine slijedećih trava:
40 g samljevene šipurike
40 g listova medvjeđeg grožđa
30 g stabljike morača
20 g korijena slatke paprati
20 g stabljike majčine dušice
10 g stabljike preslice
Pripremanje i primjena čaja:
Trave isjeći i smiješati. U 1 litru prokuhane i ohlađene vode namočiti 12 sati i 5 g mješavine trava, a zatim kuhati pokloplje--*
no 1 minutu. Kad se čaj ohladi, procijediti ga u bocu i piti prema potrebi, umjesto vode.
Akutna upala zglobova
Pojavljuje se najčešće kod reumatizma zglobova. I vanjski udarci, primjerice, udarac ili pad, mogu izazvati akutnu upalu zglobova. U nekim se slučajevima, ipak, teško utvrdit uzrok bolesti. Upala se očituje brzim izljevom tekućine što nastaje u zglobnoj sluznici (izljeva se u zglobnu čašicu). Tekućina je vodena i gnojna. Uglavnom je gnojna, a gnoj je proizvod promijene tvari. Bolest najviše napada zglob koljena. Kod vodene upale zglob je otečena i vruća te jako boli. Opipamo li ga rukom, osjetit ćemo gibanje tekućine. Svaki i najmanji dodir uzrokuje veliku bol. Groznica se ne pojavljuje. U većini slučajeva bolest prolazi bez vidnih posljedica, ali ponekad postaje i kronična.
Liječenje
Sastav čaja (1):
30 g stabljike majčine dušice
30 g stabljike puzave pirevine
30 g korijena slatke paprati
30 g borovih iglica
30 g stabljike dubčaca
20 g vrbove kore
Sastav čaja (2):
40 g pirevine žila
40 g cvjetova i listova kuniće
20 g timijana
20 g stabljike ive trave
20 g stabljike dubčaca
20 g vrijeska
20 g korijena odoljena
10 g stucane smrekove bobe (crne ili crvene)
10 g stabljike kilavice
10 g listova pelina
Pripremanje i primjena čajeva:
Svaki čaj pripremati i piti zasebno. Trave jako usitniti i smiješati. U 1 litru prokuhane i ohlađene vode namočiti u trajanju od 12 sati 10 g mješavine trava. Nakon toga staviti na laganu vatru da provri i kuhati 1 minutu poklopljeno.
Kad se čaj ohladi, procijediti ga u bocu i piti 3 puta dnevno po 1 dl prije i poslije jela. Preostalu količinu od 4 dl popiti između obroka, umjesto vode. U 1 litru domače rakije lozovače namočiti u trajanju od 24 sata 40 g bosi-oka (meslidana) i 20 g vrijeska. Čvrsto začepiti posudu. U toploj prostoriji namazati bolesne zglobove mlakom tekućinom i odmah umotati pamučnim krpama da se posuši. Nakon toga bolesna mjesta namazati mješavinom maslinova ulja i malo vinskoga octa, te utopliti zglobove. Vrijeme provoditi mirujući u pro-vjetrenoj i sunčanoj prostoriji.
Upala kosti
Bolest počinje visokom groznicom i jakim bolovima u kostima koje oteknu. Težina bolesti zavisi o tome, gnoji li se koštana moždi-
na ili ne. U laganom obliku nema gnojenja ni komplikacija. Stvar postaje veoma opasnom ako se upala proširi na krajeve kostiju, jer rast dugih kostiju (cjevastih kostiju) ovisi upravo od tih krajnjih dijelova. Od upale krajnji dijelovi propadaju i zbog toga kosti više ne mogu rasti, postaju kraće ili zakržljaju. Što je bolesnik mlađi to ga bolest teže pogađa, jer mu kosti još nisu izrasle.
Liječenje
Sastav čaja:
40 g stabljike preslice poljske
40 g listova lepuha
40 g listova gaveza
40 g brezove kore
20 g listova i cvjetova ružmarina
10 g listova kadulje
Trave jako usitniti i smiješati. U 1 litru proključale vode staviti 10 g mješavine trava i kuhati poklopljeno 1 minutu. Hladan čaj procijediti u bocu i držati na hladnom i tamnom mjestu. Piti 2 puta dnevno po 1 dl prije i poslije jela. Poslije svih napitaka jedan dan uzeti srednju žlicu maslinova ulja, a drugi dan, 1 žlicu ribljeg ulja, i tako naizmjenično do kraja liječenja. Svaki dan oboljeli dio kupati u uvarku od trina. Kupanje u kadi traje 15 minuta. Poslije toga oboljeli dio lagano masirati 15 minutqa mješavinom jednakih količina domaćeg vinskog octa i vode. Kad se posuši lagano namazati maslinovim uljem, a zatim umotati u pamučnu krpu i mirovati. Svaki dan obavezno vršiti vježbe nogama i rukama u trajanju od 10 minuta, i to ležeći na leđima.
Iskrivljena (zgrnljena) kraljšnica
Uz prirodnu iskrivljenost kralješnice postoji i patološka iskrivljenost koje je uzrok u nekoj od bolesti kralješnjaka, kao što su rahitis, tuberkuloza, slabljenje mišića i si.
Liječenje
Osnovni preduvjeti u liječenju ovih bolesti: ležati na tvrdoj postelji od dasaka, bez jastuka, ili u drvenom koritu čime se kralješnica nalazi u prirodnom po-
Narodno zdravlje
•* Liječenje
U liječenju ove bolesti razlikuju se blaži i teži oblik. U oba slučaja za preventivno liječenje pije se 3 puta dnevno u vrijeme jela po 1 dl umjereno pripremljenog čaja od listova koprive i plućnjaka. Čaj se priprema tako da se u 1 litru proključale vode stavi 5 g mješavine trava i kuha poklopljeno 1 minutu, a zatim hladi poklopljeno. Hladni čaj procijediti u bocu i čvrsto začepiti.
Liječenje blažeg oblika bolesti
Sastav čaja:
40 g vrbove kore
40 g listova i cvjetova kuniće
40 g listova divlje nane
40 g stabljike dubčaca
30 g listova vinove loze
30 g listova gaveza
30 g hrastove kore (donje bijele)
30 g listova i cvjetova vrijeska -plavog cvijeta
20 g stabljike ive trave
20 g stabljike (više listova) celera
20 g stabljike timijana
20 g listova kadulje
20 g stabljike preslice
Pripremanje i primjena čaja:
U 1 litru proključale vode staviti 10 g mješavine, kuhati poklopljeno 1 minutu i hladiti poklopljeno. Hladni čaj uliti u bocu i piti 3 puta dnevno po 1 dl prije jela i po 1 dl poslije jela. Isti čaj uzimati između obroka, oko 10 sati i 16 sati-po 1/ 2 dl. Poslije napitka uzetog prije jela uzimat' po 1 jušnu žlicu rafiniranog maslinovog ulja sa 5 do 6 kapi limunovog soka. Ukoliko se ne može dobiti rafini-
rano, može se koristiti i domaće maslinovo ulje, samo pod uvjetom da nije staro u kiselo. Poslije napitka uzetog poslije jela, uzimati po 1 jušnu žlicu mladog masla, meda i svježe iscijeđena limunova soka. Ishrana treba biti što bolja i jače kalorična. Jesti što više raskuhano povrće sa suhim i svježim mesom te jetra i slezenu pripremljenu na žaru. Obavezno uzimati juhu s dosta povrća u kojoj treba biti celera u luka, prženoga na ploči od štednjaka. Ako se jetra i slezena ne mogu pripremiti na žaru, onda je dobro i na ulju (nikako na masti). Potrebno je što više kretati se na čistom zraku te vršiti umjereno težak fizički rad i tjelesne vježbe. Izbjegavati pušenje.
Liječenje težeg oblika bolesti
Sastav čaja:
40 g vrbove kore
40 g cvjetova i listova kuniće
40 g stabljike dubčaca
7ml »Ti ïïï ravli
ložaju. Ležaj podesiti tako da se izbjegne stvaranje rana od dužeg ležanja. Svaki drugi dan kičmu istrljati mješavinom jednakih količina rakije lozovače ili šljivovice te lovorova ili maslinova ulja. Umjesto vode piti čaj od mješavine trava:
20 g kuniće
20 g listova pitome loze
20 g listova gaveza
10 g korijena koprive
10 g stabljike i listova gladišike
5 g korijena iđirota
5 g vilina sita
5 g petoprste steže
Pripremanje čaja:
U 1/ 2 litre proključale vode staviti 2 1/ 2 g mješavine trava i kuhati poklopljeno 1 minutu. Hladan čaj procijediti u bocu i držati začepljeno na sobnoj temperaturi. Jesti kruh od mješavine jednakih količina pšeničnog raženog i kukuruznog brašna.
Ulog ili giht [arthritis urica]
Koštano oboljenje koje nastaje kao posljedica poremećaja u razmjeni tvari (metabolizmu). Prvi znak bolesti je iznenadna bol u zglobu. Bol je jaka. To se događa uglavnom noću ili ujutro, nakon ustajanja. Kod prvog napada redovito boli samo jedan zglob i to gotovo uvijek zglob nožnog palca. Međutim, poslije može biti zahvaćen svaki zglob koljena, lakta ili šake. Oboljeli zglob na kratko vrijeme jako otekne, pocrveni i topao je. Čak i dodir laganog pokrivača izaziva bol. Prvi napad prolazi za desetak dana, čak i ako se ne liječi iako otekli-na i osjećaj mogu i dulje potrajati. Kad se sve smiri, bolesnik se osjeća potpuno zdravim. Oboljeli zglob je bezbolan i pokretljiv sve do novog napada do kojega dolazi za nekoliko mjeseci ili godina. Čest je slučaj da bolesnici izmokre pijesak ili sitne kamence, što može biti prvi znak da boluju od gihta.
Liječenje
Sastav čaja:
60 g vrbove kore
60 g listova hrasta
40 g stabljike majčine dušice
40 g stabljike kilavice
30 g listova i cvjetova kantarije muške
20 g stabljike konjogriza
20 g ive trave bez žila
10 g korijena koprive 10 g listova pelina
Pripremanje i primjena čaja: Trave jako usitniti i smiješati. U 1 litru proključale vode staviti 10 g mješavine trava i kuhati poklopljeno na laganoj vatri 2 minute. Kad se čaj ohladi, procijediti ga u drugu posudu i dodati mu 2 jušne žlice meda i 2 jušne žlice svje-žeg limunovog soka. Piti 3 puta dnevno po 1 dl prije i poslije jela, a preostali dio između obroka. Umjesto vode piti čaj od mješavine slijedećih trava:
40 g samljevene šipurike
40 g listova medvjeđeg grožđa
30 g stabljike morača
20 g korijena slatke paprati
20 g stabljike majčine dušice
10 g stabljike preslice
Pripremanje i primjena čaja:
Trave isjeći i smiješati. U 1 litru prokuhane i ohlađene vode namočiti 12 sati i 5 g mješavine trava, a zatim kuhati pokloplje--*
no 1 minutu. Kad se čaj ohladi, procijediti ga u bocu i piti prema potrebi, umjesto vode.
Akutna upala zglobova
Pojavljuje se najčešće kod reumatizma zglobova. I vanjski udarci, primjerice, udarac ili pad, mogu izazvati akutnu upalu zglobova. U nekim se slučajevima, ipak, teško utvrdit uzrok bolesti. Upala se očituje brzim izljevom tekućine što nastaje u zglobnoj sluznici (izljeva se u zglobnu čašicu). Tekućina je vodena i gnojna. Uglavnom je gnojna, a gnoj je proizvod promijene tvari. Bolest najviše napada zglob koljena. Kod vodene upale zglob je otečena i vruća te jako boli. Opipamo li ga rukom, osjetit ćemo gibanje tekućine. Svaki i najmanji dodir uzrokuje veliku bol. Groznica se ne pojavljuje. U većini slučajeva bolest prolazi bez vidnih posljedica, ali ponekad postaje i kronična.
Liječenje
Sastav čaja (1):
30 g stabljike majčine dušice
30 g stabljike puzave pirevine
30 g korijena slatke paprati
30 g borovih iglica
30 g stabljike dubčaca
20 g vrbove kore
Sastav čaja (2):
40 g pirevine žila
40 g cvjetova i listova kuniće
20 g timijana
20 g stabljike ive trave
20 g stabljike dubčaca
20 g vrijeska
20 g korijena odoljena
10 g stucane smrekove bobe (crne ili crvene)
10 g stabljike kilavice
10 g listova pelina
Pripremanje i primjena čajeva:
Svaki čaj pripremati i piti zasebno. Trave jako usitniti i smiješati. U 1 litru prokuhane i ohlađene vode namočiti u trajanju od 12 sati 10 g mješavine trava. Nakon toga staviti na laganu vatru da provri i kuhati 1 minutu poklopljeno.
Kad se čaj ohladi, procijediti ga u bocu i piti 3 puta dnevno po 1 dl prije i poslije jela. Preostalu količinu od 4 dl popiti između obroka, umjesto vode. U 1 litru domače rakije lozovače namočiti u trajanju od 24 sata 40 g bosi-oka (meslidana) i 20 g vrijeska. Čvrsto začepiti posudu. U toploj prostoriji namazati bolesne zglobove mlakom tekućinom i odmah umotati pamučnim krpama da se posuši. Nakon toga bolesna mjesta namazati mješavinom maslinova ulja i malo vinskoga octa, te utopliti zglobove. Vrijeme provoditi mirujući u pro-vjetrenoj i sunčanoj prostoriji.
Da li kod bolesti zglobova, tj. gihta moram biti na dijeti te trebam li se pridržavati nekog posebnog režima prehrane, i moram li izbjegavati pojedinu hranu. Pomogle su mi informacije na ovom portalu, pa ako nekome jos treba pomoć evo link. prehrana kod gihta
OdgovoriIzbriši