Bolesti želuca
Čir na želucu [akutni gastritis)
Mnogi neupućeni ljudi misle čir na želucu nije ništa drugo nego gnojni prišt koji određeno vrijeme raste, a onda se otvori ili pukne, pa se naposljetku razlije po želucu. Zapravo, to je oštećenje želučane sluznice koje počinje kao neznatna površinska rani- ti ca, a zatim se udube u želučanu samom čiru, pogotovo kad se stjenku. Čir na želucu ozbiljna je čir dotakne. Neposredno nakon bolest čije posljedice mogu biti jela nastaju grčeviti bolovi koji dalekosežne i opasne. Znakovi prestaju kad se jelo povrati. Po-bolesti su prepoznatljivi po du- grešnom ishranom, pretjeranim
pušenjem i djelomičnim uzimanjem alkohola te duševnim i živčanim uzbuđenjem dolazi do čira na želucu. -»
Liječenje
Sastav čaja:
40 g listova pitome nane
40 g listova divlje nane
40 g stabljike dubčaca
40 g listova i cvjetova kanta rije muške
40 g listova i cvjetova kanta rije ženske
40 g stabljike preslice
30 g stucane smrekove crvene bobe
30 g stucane smrekove crne bobe
30 g imele bijele
20 g listova šumske jagode
20 g listova kupine
20 g listova i cvjetova lipe
Pripremanje i primjena čaja:
Trave usitniti i smiješati. U 1 litru proključale vode staviti 10 g mješavine trava, kuhati poklopljeno 11/2 minutu i poklopljeno ohladiti. Hladan čaj preliti u bocu i piti 3 puta dnevno, prije i poslije jela, po 1 dl. Poslije napitaka, prije jela, uzimati srednju žlicu rafiniranog ili filtriranoga maslinova ulja, a poslije napitaka nakon jela, 1 jušnu žlicu istoga ulja. Preostala 4 dl piti između obroka sa sokom od kiselih jabuka ili još bolje, sa sokom od kupusa. Kupus naribati i zatim iscijediti. Ukoliko se dnevno pije 1 /2 litre kupusova soka, količine čaja mogu se smanjiti na 1/2 litre dnevno.
Nervoza želuca
Nervozna želučana bol nalikuje na bol kroničnog gastritisa. Međutim, ta je bol bez ikakvih objektivnih bolesnih pojava. Bolesnik često povraća i tjelesno propada. Bolest je čisto živčane naravi, a javlja se kod ljudi koji su suviše duševno napeti ili ih opterećuju velike brige i napori.
Liječenje
Sastav čaja:
30 g listova matičnjaka
30 g stabljike komorača
30 g listova i cvjetova vrijeska -bijeloga cvjeta
30 g stabljike moravke
30 g vrbove kore
30 g listova pelina planinskog
Pripremanje i primjena čaja:
Trave usitniti i smiješati. U 1 litru proključale vode staviti 5 g mješavine trava, kuhati poklopljeno 1 minutu i ohladiti poklopljeno. Piti 8 dl u toku dana. Uz to 3 puta dnevno u hrani uzimati po jednu srednju žlicu maslinova ulja. Uz čaj, inače uzimati po jednu srednju žlicu meda. Za vrijeme liječenja potrebno je što više vremena provoditi u laganoj šetnji.
Primjedbe
Objavi komentar